VASENKÄTISTEN VESTIVAALI 2022

OHJELMA

Lauantai 20. elokuuta 2022

Ilmainen ohjelma Viialan torilla klo 13

Mielenrauhaa-duo Löövi & Salminen soittaa Aki Sirkesalon musiikkia
Antti Luukkanen kertoo Aki Sirkesalon elämäkerran kirjoittamisesta
Arto Nyberg haastattelee Vuoden Vasenkätistä

Iltaohjelma Ravintola Kruuna & Klaavassa, Kurisjärventie 11, Akaa (K-18)

19.00 Ovet auki
20.00 Stoned Statues
21.30 Tumppi Varonen & Problems
23.00 Hannibal & Hot Heros
00.30 Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Liput Tiketti.fi
(pe 12.8. asti 25 €, 13.–20.8 35 €)
Ravintolan ovelta 35 €

Jaakko Laitinen & Väärä Raha
Aki Sirkesalo – Musiikki soi -elämäkerta

Vasureiden iltapäiväohjelmassa Mielenrauhaa-duo, Sirkesalo-elämäkerta ja Arto Nyberg & Vuoden Vasenkätinen

Lauantaina 20. elokuuta kello 13 Viialan torilla alkavassa Vasenkätisten Vestivaalin iltapäiväohjelmassa kuullaan sekä vasenkätisen Aki Sirkesalon musiikkia että tarinoita siitä, miten kesäkuussa ilmestynyt Sirkesalo-elämäkerta syntyi.

Muutaman kivenheiton päässä Viialan torista asuva toimittaja ja liikemies Antti Luukkanen kertoo Almun puheenjohtajan Mikko Peltoniemen haastattelemana, minkälaista oli kirjoittaa Aki Sirkesalo – Musiikki soi -teosta Laura Haaralan kanssa. Joulukuussa 2004 Thaimaan tsunamissa menehtynyt Sirkesalo oli Haaralan tavoin kotoisin Toijalasta.

Ennen ja jälkeen Antti Luukkasen haastattelun lavalle nousee Harri Salmisen ja Pekka Löövin Mielenrauhaa-duo. Kaksikko esiintyi Akaassa osana suurempaa Mielenrauhaa-orkesteria 25. heinäkuutta Aki Sirkesalon 60-vuotissyntymäpäivän muistoksi järjestetyssä konsertissa. Nyt akaalaistaiturit tarjoilevat kahteen mieheen makupaloja Sirkesalon tuotannosta.

Vasenkätisten Vestivaalin iltapäiväohjelman kivijalka on vuodesta 2008 ollut Viialan ikioman tähtitoimittajan Arto Nybergin ja kulloisenkin Vuoden Vasenkätiseksi valitun henkilön haastattelu- ja jutustelutuokio. Tätä herkkua on luvassa tänäkin vuonna välittömästi sen jälkeen, kun Mielenrauhaa-duo on esiintynyt ja Vuoden Vasenkätinen saanut käsiinsä kunnianarvoisen kiertopalkinnon. Vuoden Vasenkätinen 2022 julkistetaan aiemmin samalla viikolla.

Vasenkätisten Vestivaalin iltapäivään on vapaa pääsy.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha
Jaakko Laitinen & Väärä Raha

20-vuotisia Vasureita juhlitaan 20. elokuuta yöhön saakka – Kovaa nousua tekevä Stoned Statues rypistää kotikentällään, Jaakko Laitisen, Hannibalin ja Tumppi Varosen bändit jyräävät kokemuksella

20-vuotisia Vasureita juhlitaan 20. elokuuta yöhön saakka – Kovaa nousua tekevä Stoned Statues rypistää kotikentällään, Jaakko Laitisen, Hannibalin ja Tumppi Varosen bändit jyräävät kokemuksella

Akaan elävän musiikin yhdistys Almu järjestää jälleen Vasenkätisten Vestivaalin eli Vasurit Viialassa ja Toijalassa lauantaina 20. elokuuta. Vuonna 2002 perustettu tapahtuma nuukahti alkumetreillä pariksi vuodeksi, kunnes Almu herätti sen henkiin 2007. Myös vuosina 2005–2006 valittiin Vuoden Vasenkätinen ja järjestettiin jonkin tyyppistä korvikeohjelmaa, joten tapahtuma on saavuttanut kunnioitettavan 20 vuoden iän.

Viialan torin maksuttomaan iltapäiväohjelman kuuluu muun muassa Vuoden Vasenkätisen palkitsemisen ja haastattelu. Haastattelijana toimii tutusti toimittaja Arto Nyberg. Vuoden Vasenkätinen on tänäkin vuonna kansallisen tason julkkis, jolle kiertopalkinto siirtyy Eppu Normaali -yhtyeen kitaristilta Juha Torviselta.

Ennen elokuussa 2021 palkittua Torvista Arto Nyberg on haastatellut Vuoden Vasenkätistä paikan päällä Viialassa jo vuodesta 2008 saakka. Leppoisan laadukkaissa tuokioissa kansa on kuullut, minkälaista elämää vasenkätisenä ovat eläneet muun muassa Matti Rönkä, Jörn Donner, Tuomas Kyrö, Tiina Lymi, Jonna Tervomaa, Anni Sinnemäki, Tommi Korpela ja Petteri Summanen.

Vasureiden iltaohjelma jouduttiin viime vuonna perumaan pahentuneen koronatilanteen takia kalkkiviivoilla, mutta nyt juhlitaan taas. Ravintola Kruunassa & Klaavassa Toijalassa esiintyvät Lapland-Balkan-orkesteri Jaakko Laitinen & Väärä Raha, rap-funk-taituri Hannibal & Hot Heros, punk-legenda Tumppi Varonen & Problems sekä akaalaisvoimin perustettu ja kovaa nousua kohti kansainvälisiä kenttiä tekevä Stoned Statues.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Jaakko Laitinen & Väärä Raha on vuonna 2009 Helsingin lappilaisista muusikoista perustettu Lapland-Balkan-orkesteri. Musiikin päävaikutteet ovat Balkanin mustalaisrytmit, venäläiset romanssit sekä vanhan liiton suomalainen iskelmä. Laulut ovat pääasiassa omaa tuotantoa, mutta jokunen lainasävel seasta löytyy kunnianosoituksena yhtyeen musiikin juurille.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha on julkaissut neljä kriitikoiden ylistämää ja fanien rakastamaa albumia, mutta ennen kaikkea se tunnetaan hikisistä ja hurmoksellisista live-keikoistaan. Vitsaa on väännetty yli vuosikymmenen verran noin 70 keikan vuositahdilla ja yli 20 eri maassa.

Hannibal & Hot Heros

Rovaniemeltä lähtöisin oleva mutta jo vuosia sitten Tampereelle asettunut Hannibal (Hannu Stark) on suomalaisen hiphopin pioneereja. 1990-luvun lopulla perustettu Tulenkantajat toi tuolloin uuteen suomirap-ilmiöön funkin lisäksi paikallisen lappilaisen luonteen, mikä on seurannut Hannibalin riimejä myöhemminkin.

Humaani mutta hauska sanataituri tunnetaan verbaalisesti lahjakkaana räppärinä ja riimittelijänä, jonka foorumina Tulenkantajien hajottua ovat toimineet soolotöiden lisäksi monet erilaiset projektit. Rapin rinnalla on aina kulkenut funk, jota on Hannibalin tuotannossa pitänyt esillä Tre-Funk III -yhtye. Akaaseen Hannibal saapuu Hot Heros -jazzkokoonpanon kanssa.

Tumppi Varonen & Problems
Tumppi Varonen & Problems

Tumppi Varonen & Problems

Aitona ja kauniin rosoisena soiva Tumppi Varonen & Problems on julkaissut kymmenittäin levyjä, joista esiin ovat ponnahtaneet sellaiset hitit kuin Ei tää lama päähän käy, Katupoikien laulu ja Tapan aikaa. Vuonna 2022 koronasulkujen jälkeen Problemsin settilistaan kuuluu myös Pelle Miljoona 1980 ja Oy:n ajoilta tuttuja biisejä kuten Tahdon rakastella sinua, Älä äiti itke ja Lanka palaa.

Syksyllä Tumppi Varonen & Problemsilta on tulossa uusi albumi, jolta julkaistiin jo Mitä sinulla mä teen -single.

Stoned Statues
Stoned Statues

Stoned Statues

Toijalassa kasvaneiden lapsuudenystävien Markus Hakalan ja Allu Tanskasen sekä ylivieskalaisen Jenna Kosusen loppuvuodesta 2019 perustaman Stoned Statues -metalliyhtyeen tähtäin on korkealla.

– Haluamme mennä tällä bändillä kansainväliselle tasolle, Hakala ja Tanskanen kertovat.

Kolmikko hitsautui nopeasti toimivaksi kokonaisuudeksi, ja biisien kirjoittaminen on ollut vaivatonta. Bändin nimeä kantava debyyttialbumi julkaistiin huhtikuussa, ja se sai muun muassa Soundissa täydet viisi tähteä.

Stoned Statues pyrkii yhdistämään eri musiikkityylien elementtejä rohkeasti. Tämä pyrkimys tekee bändin musiikista hankalasti määriteltävää, mutta yhtye itse on tykästynyt ilmaukseen vaihtoehtometalli.

Ensilevyn kappaleet edustavat Allu Tanskasen mukaan aika raakaa ja punk-henkistäkin Stoned Statuesia. Markus Hakala kuvaa yhtyeen luottavan kappaleissaan pääasiassa rokkiriffikoukkuihin ja isoihin kertosäkeisiin sekä metalcore-vivahteeseen.